Hoe maak ik mijn open haard aan?

Wat is er gezelliger dan op een koude winteravond gezamenlijk bij de open haard te zitten? Niets! Maar hoe maak je de open haard aan en creëer je een perfect haardvuurtje?

Boven- of onderaan beginnen

Ervaren stokers onderscheiden twee manieren om het vuur in een open haard te ontsteken. Je kunt het vuur namelijk boven- of onderaan de houtstapel laten beginnen. De meeste experts hebben een voorkeur voor de bovenkant. Het belangrijkste voordeel van deze methode is dat je voorkomt dat het vuur eerst koude houtblokken moet verwarmen. Door het hout van bovenaf te verwarmen, kan het hout geleidelijk vlamvatten. Op die manier komt er minder rook vrij en verbranden de blokken ook beter.

Lucht en houtblokken

Leg eerst de houtblokken op de bodem van de haard. Zet vervolgens de ventilatiegaten open om extra zuurstof in de kachel te laten. Door voor luchtstromen te zorgen, ontbrandt het hout een stuk makkelijker. Bovendien worden de vlammen zo feller. Dit leidt weer tot een schonere, meer duurzame verbranding met minder rook (dikke en zwarte rook duidt op een slechte verbranding) omdat er meer gasdeeltjes worden verbrand. Die partikels worden uiteindelijk effectief in warmte omgezet.

Aanmaakhout

Vul de grote houtblokken aan met een laagje (enkele centimeters) kleine blokken en een of twee lagen aanmaakhout. Houd een afstand van circa een centimeter aan tussen de blokjes. Voor een goede en efficiënte verbranding is het namelijk essentieel dat er voldoende lucht bij het vuur komt. De aanmaakblokjes die worden gebruikt voor het aansteken van het vuur, leg je kruiselings bovenop het aanmaakhout.

Come on baby light my fire

Nu ben je er klaar voor, je hoeft alleen nog maar het aanmaakhout aan te steken om de open haard te laten branden. Zorg voor wat extra frisse lucht door een raam open te zetten als uw woning grondig is geïsoleerd.

Geniet ervan!

 

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met (*)